De (onwaarschijnlijke?) voorspellingen voor Hoograven in 2021

Vorig jaar begon ik het jaar met een serie onwaarschijnlijke voorspellingen. Onwaarschijnlijk, want in de toekomst kijken kan ik niet, waardoor het jaar toch altijd net anders loopt. Toch kwam ik vorig jaar aardig in de buurt. Ik voorspelde vorig jaar dat er in Hoograven een huis voor meer dan een miljoen te koop zou staan. Dat is ook echt gebeurd. Alleen niet aan de Julianastraat, maar aan het Hamerplantsoen.

Maar vaker geeft een voorspelling aan waar we het over gaan hebben in het komende jaar. En daar zat ik vaker goed, merk ik als ik mijn terugblik op 2020 doorlees. In 2020 ging het echt over de ’t Goylaan, verbreding van de A12, veiligheid en de woningmarkt (ik sprak zelfs bij de nieuwjaarsreceptie over de Marokaanse vlag bij dodenherdenking met iemand van Hoogravens Belang), zaken die ik benoemde in mijn voorspellingen.

Daarom (En omdat het ook leuk is om te doen), hier in de herkansing, de 10 onwaarschijnlijke voorspellingen van 2021 voor Hoograven:

 1. Aangezien voor te veel Nederlanders een advies niet iets is om ook daadwerkelijk na te volgen (en een verbod alleen betekent dat je niet gesnapt moet worden), duurt het na de kerstvakantie nog maanden voordat de horeca, theaters en musea weer open kunnen. Niet alle Horeca overleeft dat. Zo gaat de Zagerij niet meer open na de Coronalockdown (ik gun het geen enkel bedrijf. Maar het valt mij op dat alleen dit bedrijf helemaal niets heeft gedaan de afgelopen lockdown, vandaar).
 2. Begin volgend jaar wordt eindelijk de omgevingsvisie afgerond voor de Merwedekanaalzone en aangeboden aan de gemeenteraad. Tijdens de bespreking daar sneuvelen de plannen voor de bruggen over het Merwedekanaal in z’n huidige vorm: Brug voor brug dient er nu een afweging van nut en noodzaak meegestuurd te worden bij het voorgenomen besluit aan de gemeenteraad, inclusief een compensatieplan voor de bewoners aan de overzijde.
 3. Het tracébesluit voor de uitbreiding van de A12/A27 wordt wederom door de Raad van State onderuit gehaald. Reden voor het nieuw aangetreden CDA/VVD/PVV kabinet om uit het Parijs klimaatakkoord te stappen.
 4. In 2021 wordt ook voor het benzinestation in Rotsoord woningbouwplannen bekend gemaakt. Er komen appartementen voor starters in, met ruimte voor creatieve bedrijvigheid in de plint.
 5. De gemeente vindt in 2021 de financiële dekking om de kruising van de ’t Goylaan met de Linschotensingel aan te passen, zodat ook hier de stoplichten kunnen verdwijnen. Echter pas nadat er een buurtconsultatie heeft plaatsgevonden hoe gezorgd kan worden dat de oversteek veilig is (of voelt).
 6. In 2021 zal er in de wijk veel gesproken worden over de aangepaste mobiliteitsvisie. Tussen de Merwedekanaalzone en het voorgestelde intercitystation moeten auto, fiets en OV-routes komen door Hoograven. Ruimte daarvoor is alleen in de groenzones te vinden. Dat valt niet goed in de wijk. Wel één positieve ontwikkeling: Om het verkeer goed na het OV te kunnen leiden wordt eindelijk besloten dat lijn 6 toch echt terug moet keren, Hoograven Zuid rechtstreeks verbindend met Station Vaartsche Rijn.
 7. In 2021 zullen er door het wijkbureau Zuid nog een aantal halfslachtige pogingen gedaan worden om iets van het buurtplatform te maken. Echter net als in de rest van Utrecht blijkt dit een doodgeboren kindje en wordt er na de zomervakantie de stekker uit de buurtplatforms getrokken. Niet zo vreemd: dit was een tekenend voorbeeld dat de gemeente voor de bühne wil laten zien dat de bewoners echt wel mogen participeren, zonder dat de gemeente daar vervolgens echt iets mee hoeft te doen.
 8. Door de effecten van de Coronacrisis stagneert de woningmarkt in Hoograven zoals in heel Utrecht. De woningen waren al alleen maar door een kleine groep mensen betaalbaar. En die durven nu niet meer door de snel oplopende werkloosheid en de onzekere arbeidsmarkt voor hen die nog wel werken. Een aantal plannen voor de Merwedekanaalzone worden daarom heroverwogen.
 9. Ook het voorjaar en zomer van 2021 worden weer heet, en doordat een groot deel van Europa nog steeds code Oranje heeft wordt de vakantie wederom veelal thuis gevierd. Om recreëren in eigen omgeving mogelijk te maken wordt de zwemplaats in het Merwedekanaal bij op Zuid een officiële zwemplek.
 10. Georganiseerde sportwedstrijden vinden voor volwassenen vinden weer plaats vanaf 1 april, op tijd voor de voorjaarscompetitie van het breedtekorfbal. Daarin weet HKC midweek 1 verassend kampioen te worden. In de kampioenswedstrijd scoort de oudste speler van de ploeg, de dan al bijna 50-jarige W. de Jong het beslissende doelpunt. Hij besluit er nog een seizoen aan vast te plakken (ik weet het die stond er vorig jaar ook op, maar je mag toch blijven dromen..)

Een gedachte over “De (onwaarschijnlijke?) voorspellingen voor Hoograven in 2021

 1. Ha collega! Leuk gedaan weer!
  Als 10 echt gaat gebeuren, geloof ik voortaan alles wat je zegt.
  Timo

  ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s